Afsluiting en nieuw begin Kinderboekenfestival met overzeese en Curaçaose auteurs

Van 20-28 april wordt het NANA-Kinderboekenfestival 2011-2012 afgesloten op Curaçao. De kinderboekenschrijfsters Joke van Leeuwen en Anne Provoost gaan samen met de Curaçaose auteurs en storytellers Roland Colastica, Diana Lebacs, Guineta de Palm en Laura Quast optreden voor schoolkinderen in Teatro Luna Blou, de Bibliotheek en het Curaçaosch Museum. Ook brengen de overzeese auteurs een bezoek aan de UNA en gaan zij naar enkele scholen. Het festival dat in oktober 2011 begon, omspant dit keer een groot deel van het schooljaar. Bij de activiteiten op Curacao, Bonaire, Aruba en St. Maarten waren totaal 18 Nederlandse en Vlaamse kinderboekenschrijvers en 18 Antilliaanse auteurs betrokken. Er werd door Nederlandse auteurs ook geskypt met kinderen op de eilanden.

De voorstellingen zijn hoofdzakelijk gericht op leerlingen van de bovenbouw basisschool. De meeste programma’s vinden plaats onder schooltijd. Voor zover er plaats is zijn de voorstellingen ook toegankelijk voor studenten van de UNA en voor andere geïnteresseerde volwassenen. Vooraf aanmelden: nana@xs4all.nl.

Kinderen en ouders die de film Iep! (naar het boek van Joke van Leeuwen over het vogelmeisje Viegeltje) nog willen zien krijgen die kans op maandagmiddag 23 april. De film wordt ingeleid door de schrijfster zelf. Ouditorium Bibliotheek. Aanvang 14.15 uur. Toegang gratis. Graag vooraf aanmelden via nana@xs4all.nl.

In het Curaçaosch Museum is er op 24 april onder het motto ‘Haló Mundu! – Hallo wereld!’ aandacht voor het ‘Festivalgastenboek’. Dit ‘gastenboek’ werd in november in het museum geïntroduceerd door de auteurs en illustratoren Marit Törnqvist (Nederland), Siska Goeminne (Vlaanderen) en Ariadne Faries (Curaçao) samen met kinderen van de Römerschool. Het ‘boek’ is niet precies een boek, maar een met dolfijnen beschilderd koffertje. Daarin wordt een mini expositie over het kinderboekenfestival bewaard met teksten en tekeningen en boeken van Nederlandse, Vlaamse en Antilliaanse auteurs en illustratoren die in de afgelopen 20 jaar (!) op het Kinderboekenfestival te gast waren. Er zitten ook enkele kindertekeningen en gedichtenposters in.

Op 24 april wordt de ‘eerste ronde’ van het festivalgastenboek opnieuw in Nederlands-Vlaams-Antilliaanse sfeer afgesloten met de auteurs Joke van Leeuwen, Anne Provoost, Guineta de Palm, Laura Quast én met kinderen van Skol Dr. Nelly Winkel en van het St. Franciscus College.

‘Hallo wereld!’ staat voor een ontmoeting van culturen uit verschillende windstreken, zoals die o.a. tot stand is gebracht door Chris Engels (schrijversnaam Luc Tournier, 1907-1980), de oprichter van dit oudste museum op Curaçao, waarin Europese en Caribische kunst elkaar ontmoeten.

Informatie: Joke Gerritsen
nana@xs4all.nl

cell: (005999) 515-6815